Официален сайт на община Вършец

Министерство на външните работи

Министерството на Външните Работи на Република България поема грижа за провеждането на Българската външна политика. Предоставя услуги за граждани, живеещи или пътуващи извън пределите на Републиката
  1. Посланик Петко Дойков връчи златните медали на българския отбор след победата във финала на Световното ученическо първенство по баскетбол за момичета в Белград. Българският отбор победи с 54 на 50 точки отбора на Гърция.
  2. 114-та годишнина от провъзгласяването на независимостта на страната ни бе отбелязана на среща с българската общност в Словения, проведена по инициатива на посолството на 21 септември т.г.
  3. На 25 септември 2022 г. Петър Николаев, първи секретар в Посолството на Република България в Япония, от името на посланик Мариета Арабаджиева, връчи грамота и купата на българското правителство на сумиста Тамаваши Ичиро – победител в септемврийския турнир по сумо в Токио.
  4. На 27 септември 2022 г. в Токио се състоя държавното погребение на бившия министър-председател на Япония Шиндзо Абе. Присъстваха 4300 души, сред които около 700 чуждестранни гости от 218 държави. Република България беше представена от посланик Мариета Арабаджиева.
  5. На 27 септември 2022 г. успешно приключи финансираният по линия на българската официална помощ за развитие проект в община Плевля „Smart Lake-умното езеро с благоустройство на острова като енергийно, екологично и научно устойчиво пространство“.
  6. Министерство на транспорта на Канада обяви взетото от канадското правителство решение за отмяна от 1 октомври 2022 г. на изискването за носене на предпазни маски срещу COVID-19 от пътниците по време на полет и пътуване с влак.
  7. Във връзка с предстоящите парламентарни избори в България на 2 октомври 2022 г. и ангажираността на служителите на Посолството в провеждането им на територията на Гърция, Консулската служба към Посолството на Република България в Атина няма да работи на 3 октомври 2022 г. (понеделник).
  8. По повод честването на 114-та годишнина от независимостта на България на 23 септември 2022 г. в Посолството на Република България в Токио се проведе концерт, организиран съвместно с японската компания „Мей Мюзик Офис“.
  9. Във връзка с отбелязване на националния празник на ФР Германия, Деня на германското единство, Генерално консулство на Република България в гр. Мюнхен няма да осъществява прием на граждани за предоставяне на консулско-административни услуги на 3 октомври 2022 г.
  10. На 22 септември 2022 г.  в музея „Кралски Лажиенки“ във Варшава се откри изложба от оригинални 42 картини на известни български художници, създадени по време на Балканските и Първата световна война.

© 2022 ОБЩИНА ВЪРШЕЦ