Официален сайт на община Вършец

Министерство на външните работи

Министерството на Външните Работи на Република България поема грижа за провеждането на Българската външна политика. Предоставя услуги за граждани, живеещи или пътуващи извън пределите на Републиката
  1. На 3 декември 2022 г. в залата на спортния център „Скендерия” в центъра на Сараево се проведе традиционният благотворителен Дипломатически зимен базар. Тази година участие взеха повече от 35 посолства и международни организации в страната, които представиха за посетителите множество традиционни национални храни и продукти, както и произведения на изкуството и занаятите. По първоначални данни посетителите на базара са били повече от 15 хиляди души, като събитието беше широко отразено в местните медии.
  2. Работно посещение на министъра на външните работи на България Николай Милков в Република Северна Македония
  3. От 26 ноември до 4 декември 2022 г., град Гудалахара беше домакин на традиционния Международен панаир на книгата, 36-то издание. За първи път тази година, в дните 2 и 3 декември, посолството участва в раздела –детска литература, с прочит на откъси от български приказки за деца, представяне на българската азбука и музикална част, включваща изпълнение на откъси от творби на Марин Големинов. Инициативата беше реализирана със съдействието на издателска къща Алек и на Гергана Маринова – музикант във филхармонията на щата Халиско.
  4. Постоянният представител на България при Службата на ООН в Женева изрази пред Съвета на МOM загрижеността на страната ни от влошаващата се световна миграционна обстановка
  5. Заместник-министър Велислава Петрова участва в международна конференция за противодействие на речта на омразата
  6. На 6 декември президентът на Република България Румен Радев представлява страната ни на Срещата на върха ЕС-ЗБ в Тирана, Република Албания. Лидерите на 27-те държави членки и на страните от региона ще обсъдят процеса на интеграция на ЗБ, стратегическото партньорство между ЕС-ЗБ, предизвикателствата пред сигурността в региона, миграционният натиск, борбата с тероризма и организираната престъпност, както и преодоляване на негативните социални и икономически последици от войната в Украйна.
  7. На 02 декември 2022 г. в сградата на българското посолство в Скопие беше организиран коктейл по случай 30-та годишнина от откриването на първото дипломатическо представителство на Република България в столицата на Р Северна Македония.
  8. Няма българин, който да не знае коя е Валя Балканска. На 3 декември – след три години принудително прекъсване – привилегията да чуе този легендарен глас имаше и публиката във Валядолид по време на Четвъртото издание на Фестивала „Нашият танц – нашата страст“. При това Валя Балканска, която преди години е участвала в откриването и на първото му издание, беше само част, макар и най-очакваната, от програмата на празника. В продължение на над  три часа испанската сцена се превърна в невероятна феерия от цветове и вихрени ритми, на които е така изобилен българският фолклор. Взрив от аплодисменти предизвикаха омайните гайди на Петър Янев и синовете му Христо и Стоян, както и многобройните български и чужди групи от Испания, Германия и Англия. Вечерта завърши с общо хоро на гости и домакини и, разбира се, с песента „Хубава си моя горо“, която възторжено беше подета от цялата зала.
  9. Посолството на Република България в Черна гора участва в ежегодния благотворителен Дипломатически базар, проведен на 3 декември 2022 г. в най-големият търговски център в страната – BIG FASHION в столицата Подгорица. Организатор на събитието е International Women’s Club of Montenegro, като участваха общо 21 дипломатически представителства, акредитирани за Черна гора.  
  10. Разговор на министър Николай Милков с посланика на Нидерландия в София на тема Шенген

© 2022 ОБЩИНА ВЪРШЕЦ