Официален сайт на община Вършец

Новини БТА

  1. Третото издание на двудневната Конференция за ръкописи в Абу Даби, организирана от министерството на културата и туризма в Абу Даби, започна вчера, предаде информационната агенция на Обединените арабски емирства (ОАЕ) – УАМ.  Събитието се провежда под надслов “Арабски ръкописи от Изтока до Запада: Испания и Италия като образец“. Към организатора се присъединиха Националната библиотека Марчана към италианското министерство на културното наследство, Университетската библиотека на Болоня в Италия, Националната библиотека на Испания и Кралската библиотека на Сан Лоренцо де Ел Ескориал. Министерството на културата и туризма в Абу Даби приветства всички участници в конференцията и посочи значението ѝ като първа по рода си платформа, чрез която се обсъждат ценни и исторически арабски ръкописи в литературата, наследството, религията, музиката, философията, науката.  Конференцията също така демонстрира, че тези ръкописи показват голямото влияние на арабската култура и цивилизация върху Европа и нейната роля в създаването на цивилизационен мост и мост на знанието, който проправя пътя към европейския Ренесанс. Департаментът също така посочи, че емирството е постигнало първи по рода си културни постижения в сферите на изкуствата, музеите, културата и човешката история, което допълнително затвърждава мястото на Абу Даби като важен глобален център за култура и изкуства. (Тази информация се разпространява от БТА по споразумение с агенция УАМ.)
  2. Две училища от област Търговище ще получат съдове за съхранение на пластмасови капачки. Съоръженията са подарени от Регионалната инспекция за опазване на околната среда (РИОСВ) в Шумен, информират от институцията.  Училищата в област Търговище са Първо СУ „Св. Седмочисленици“ в Търговище и Професионалната гимназия по селско стопанство (ПСГГ) „Никола Пушкаров“ в Попово. Двете учебни заведения са сред шестте, чийто възпитаници екоинспекцията награждава за участие и класиране на първите шест места в конкурса за научно есе „Да живеем екологично“. Конкурсът е по Програма „Младежи за околна среда“ на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) и се реализира със съдействието на Шуменския университет, уточни Миглена Данчева – говорител на РИОСВ в Шумен.  Съдовете за събиране на пластмасови капачки са изработени за РИОСВ-Шумен със средства по програмата на екоминистерството. Възпитаници на училища от Търговищко активно работят по проблемите на околната среда. Тези дни приключиха дейностите на младежите от Български Червен кръст - Търговище по проекта „Около нас е красиво“ в кампанията „Младежи за околна среда“ на МОСВ. Възпитаници на три търговищки училища имаха възможността да бъдат обучавани от свои връстници по проблемите, които възникват от генерирането на огромни количества отпадъци, съпътстващи човешката дейност. В дебати и игри, младежите от девети, десети и единадесети клас на Първо СУ „Св. Седмочисленици“, Второ СУ „Проф. Никола Маринов“ и Професионалната гимназия по икономическа информатика „Джон Атанасов“ са провокирани от своите съученици – доброволци, да се замислят за последиците от собственото си поведение по отношение на опазването на околната среда и възможно ли е то да бъде променено. Дискусиите завършиха с акция по почистване на пешеходните алеи и местата за разходка в парк „Борово око“ в Търговище, съобщиха за БТА от червенокръстката организация.   
  3. Официални представители в САЩ предлагат да бъдат наложени нови мита при вноса на стомана и алуминий, които да бъдат базирани на количеството въглеродни емисии, отделяни при промишленото производство в страната, която изнася тези метали, съобщиха двама души, запознати с плана, предаде Ройтерс. Планираната мярка е в подкрепа на борбата с изменението на климата и е опит за ограничаване на количеството на металите, произведени посредством "мръсни" производства в Китай и други страни. Предложението на Службата на търговския представител на САЩ ще бъде обсъдено с Европейския съюз, за да бъде договорено създаването на глобален "клуб" на пазарно ориентирани държави, които се стремят да намалят въглеродните емисии. Планът ще установи стандарти за "интензивност на емисиите", които се отделят при производството на специфични стоманени и алуминиеви изделия и продукти, според служебен документ, видян от Ройтерс. Държавите, участващи в "глобалното споразумение", които отделят вредни емисии над установените стандарти, ще плащат по-високи мита, когато изнасят метали в страни, които генерират по-малко емисии от вредни газове. Страните, чиито вредни емисии, отделяни при производството на стомана и алуминий, са равни или под равнището на тези, генерирани от държавата, за която ги изнасят, няма да заплащат новите "въглеродни" мита, се предвижда в документа.   "Държавите, които членуват в "клуба", ще бъдат с предимство, тъй като ще плащат по-ниски "въглеродни" мита, докато тези извън него ще бъдат таксувани по-скъпо", заяви един от източниците, цитиран от Ройтерс. Той е добавил, че целта на предложението е да бъдат стимулирани инвестициите в намаляване на емисиите от вредни газове. В този "клуб" няма да бъдат приети Китай и други страни с "непазарни" икономики, доминирани от предимно държавни или контролирани от държавата предприятия, отбелязва Ройтерс. 
  4. Самотно живееща 85-годишна жена е загинала при пожар в апартамент в Стара Загора. Това потвърди за БТА старши инспектор Михаил Михов, началник на група "Оперативен център" към Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Стара Загора. Жилището се намира на третия етаж в кооперация в Централна градска част.  Сигнал за инцидента е получен в 3:55 часа на 7 декември в оперативния център на старозагорската пожарна, съобщават от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Огънят е потушен от един екип на противопожарната служба в града.
  5. Да се опитаме да намалим тази радикализация, която е повече от видима и вече продължава доста време, макар и напълно да съзнавам, че това е същността на партийния живот и начинът да се мобилизират гражданите и партийните ядра. Вече е време за по-друг подход.  Това заяви кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС проф. Николай Габровски по време на днешната си среща с представители на парламентарната група на „Демократична България“, на която се обсъжда възможността за съставяне на правителство с първия мандат.  „Надявам се, че заявките, които давам, както и личността ми, ще бъдат отворена врата към консенсус, към повече разбирателство и повече експертност“, посочи Габровски.  (следва) 
  6. Наказанието на сръбския баскетболист Милош Теодосич за лишаване от състезателни права за два мача е било намалено на една среща и той ще може да играе при гостуването на своя Виртус Болоня на Олимпиакос на 9 декември в 12-ия кръг на Евролигата за мъже. Първоначално желанието на италианския клуб за отлагане на санкцията докато бъде разгледано обжалването бе отхвърлено и Теодосич пропусна гостуването в Белград на Цървена звезда, загубено със 74:83. В резултат на жалбата обаче наказанието бе намалено на една среща, плюс 15 хиляди евро глоба, съобщи специализираното издание eurohoops.net. 35-годишният Теодосич бе санкциониран заради обиди и агресивни действия, демонстриращи липса на респект към съдийския екип, по време на домакинството на Виртус Болоня на турския Анадолу Ефес. Италианският тим има 4 победи и 7 загуби към момента в баскетболната Евролига, докато гръцкият Олимпиакос е с актив 7-4.
  7. Международната федерация по волейбол (FIVB) отказва да плати обезщетение на Русия за отнемането на домакинството на Световното първенство за мъже, съобщи за ТАСС генералният секретар на руската федерация по волейбол Александър Яременко. На 1 март FIVB премести Световното първенство за мъже през 2022 година от Русия в Полша и Словения поради ситуацията в Украйна. Турнирът трябваше да се проведе от 26 август до 11 септември в десет града на страната. "Първоначално позицията на FIVB беше, че Световното първенство е отменено поради форсмажорни обстоятелства. Тази точка се взема предвид във всяко споразумение, като е особено важно за провеждане на Световно първенство. Тази клауза гласи, че ако шампионатът бъде отменен, половината от таксата за участие се връща на домакина. От 40 милиона долара, платени от Русия, 20 милиона трябва да бъдат върнати", поясни Яременко. "Но след това FIVB промени позицията си, защото те направиха допълнителни разходи за домакинството на това Световно първенство и, доколкото разбирам, се сблъскаха с големи трудности, за да го проведат изобщо. В Русия те можеха да спечелят пари, но тук не можеше да се проведе Световното първенство, за да не загубят имиджа си", добави генералният секретар.
  8. До края на декември здравноосигурените лица могат да сменят личния си лекар. Това съобщиха от пресслужбата на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). За да се направи смяната, е необходимо да се попълни формуляр за постоянен избор и да се предостави на новоизбрания общопрактикуващ лекар. Формулярът може да се изтегли от сайта на НЗОК – www.nhif.bg – рубрика „За граждани“. НЗОК предоставя възможност смяната на общопрактикуващ лекар да бъде направена и по електронен път. Това се осъществява в рубрика „Е - услуги“, линк „Преглед на досие от здравноосигурените лица“, „Вход с цифров сертификат“, меню „Избор на личен лекар“, като формулярът, подаван по електронен път, трябва да се подпише с електронен подпис от здравноосигуреното лице или от неговия родител/настойник чрез Персонализираната информационна система на НЗОК. Не е необходимо здравноосигурените да уведомяват личния си лекар за смяната, тъй като това се извършва по служебен път в Районната здравноосигурителна каса. Следващата възможност за смяна на общопрактикуващ лекар е в периода от 1 до 30 юни.
  9. Рисунки на 35 автори показва столичната галерия „Арте“ в изложбата „Стъпки във времето“. Експозицията ще бъде открита на 12 декември, съобщават организаторите. Сред художниците, чиито произведения са подредени в галерията, са Ангел Станев, Анета Дръгушану, Анжело Красини, Атанас Атанасов, Божидар Бончев, Василка Монева, Владимир Морзоханов, Десислава Минчева, Димитър Николаев, Елза Гоева, Емил Попов, Захари Каменов, Зиятин Нуриев, Иван Газдов, Иван Димов, Иван Русев, Калина Мавродиева и др. Паралелно с откриването на изложбата ще се състои и премиера на изданието „Галерия Арте стъпки във времето“. „Галерията беше може би встрани от крайно новаторските експерименти, залагаше на утвърдени ценности и безспорно участваше в изграждането на художествен вкус. Тя предостави пространството си и подкрепи както представителите на поколението, навлязло в художествения живот още през 60-те години, така и по-младите, но вече изявени фигури в живописта, скулптурата и графиката“, коментира изкуствоведът Ружа Маринска. Това е първа част на проекта. През месец януари в галерия „Средец“ на Министерство на културата ще бъде представена експозиция, озаглавена „Живопис и скулптура, стъпки във времето“. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”. / ГН
  10. Русия заяви днес, че нейни войници участват в тактически учения в Беларус, предаде Ройтерс. Тази информация бе оповестена на фона на опасенията, че Москва оказва натиск върху Минск да се ангажира в по-голяма степен с конфликта в Украйна. Беларус заяви, че няма да се включи във войната в Украйна, но президентът Александър Лукашенко нареди беларуски войници да бъдат разположени заедно с руски сили в близост до беларуско-украинската граница, като заяви, че от Киев и Запада идват заплахи за страната му. "Войници от Западния военен окръг. . .продължават с интензивните си бойни учения на обекти на въоръжените сили на Република Беларус", се казва в изявление на руското министерство на отбраната. "Войници стрелят с различни видове малки оръжия, а също така и с оръдия; те развиват уменията си за управление на бойни машини, карат курсове за справяне с психологически препятствия, изучават тактическа медицина и други дисциплини", съобщи още министерството.  

© 2022 ОБЩИНА ВЪРШЕЦ