Официален сайт на община Вършец

II „а“ клас от НУ „Васил Левски“ е големият победител в кампанията на „ЕКОПАК“ и община Вършец „ЕКОШАМПИОНИ“

Повече от успешно приключи кампанията, огранизирана от „ЕКОПАК“ в тясно партньорство с Община Вършец – „ЕКОШАМПИОНИ“. Благодарим най-сърдечно на СУ „Иван Вазов“ и НУ „Васил Левски“, техните директори, координаторите на инициативата, учителите и разбира се децата и семействата, които се включиха в първото издание на кампанията за популяризиране на разделното събиране и рециклиране в гр. Вършец.

Инициативата, в която се включиха общо 34 училища и над 16 000 ученици от 1 до 12 клас в общините Пловдив, Враца, Дупница и Хасково има за цел да ангажира учениците и техните семейства да събират отпадъците си разделно. Кампанията е организирана от най-голямата организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки в страната „ЕКОПАК България“, като общото количество събран отпадък е над 12 тона.

В община Вършец приза „ЕКОШАМПИОН“ получи II „а“ клас от Начално училище „Васил Левски“ с класен ръководител г-жа Цветелина Крумова, който успя да събере 93 кг. отпадъци от пластмасови бутилки и алуминиеви кенчета. Общият отпадък на училището е 334,45 кг., което ги нарежда на първо място. На второ място се класира Средно училище „Иван Вазов“ с общо 95,3 кг. предаден отпадък. Голямата награда за училището победител ще бъде изграждане на „Зона за еко-междучасие“, оборудвана с места за сядане и почивка (с меки столчета тип „пуфове“/„барбарони“), малка библиотека с книги/настолни игри, масичка и информационно табло. Всички участващи училища вече получиха и поощрителни награди - 5 футболни топки, 5 баскетболни топки, 5 волейболни топки, както и грамота за участие с отбелязаното количеството събран за рециклиране материал.

Огромна признателност за училищата, които положиха извънредни усилия да мотивират децата да пазят природата и да събират разделно отпадъците от опаковки. Благодарим и за прекрасните снимки, вдъхновените уроци, материали и усмивките на всички, взели участие в този процес.

Наш изтъкнат съгражданин

Krasimir            

Представяме ви защитения в Швейцария дипломен проект на нашия съгражданин архитект Красимир Красимиров Георгиев  по специалноста "Компютърно и параметрично проектиране". С ТАЗИ ДИПЛОМА ТОЙ СТАВА ПЪРВИЯ И ЕДИНСТВЕН В БЪЛГАРИЯ Building Sistems Specialist - диплома, която добави към другата си швейцарска диплома за BIM мениджър. В България има само двама архитекти с BIM manager диплома,  за сравнение в САЩ са само седем.
Тази година, арх. Красимир Георгиев младши участва в конкурса АРХИ НОВА и спечели НОМИНАЦИЯ в категорията проекти- хотели, ваканционни селища, атракциони и СПА центрове.

Откриване на обновената Алея с чинарите

Официално беше открит ремонтът на ул. „Република“ във Вършец, известна като Алеята с чинарите. На церемонията присъстваха кметът Иван Лазаров и неговият екип, председателят на Общинския съвет Антоли Димитров, представители на строителните фирми и граждани. Ремонтът е по проект „Реконструкция на водопровод и обновяване на ул. „Република“ – първи етап.

Новата пешеходна улица на курортния град вече стана известна в социалните медии с красивата си визия и качествено строителство и беше дадена за пример за това как трябва да се извършват подобни ремонти.

Събитието започна с тържествен водосвет, извършен от свещеноиконом Балджиев. Той пожела здраве и благоденствие на жителите на общината и похвали новата придобивка:

"Мога да кажа господин кмете, че който е зле със зрението ще прогледне, като го види. Това е чудесно нещо."

Своето задоволство изказа и Иван Лазаров:

"Нека си пожелаем тази модерна визия възможно най-дълго време да я запазим и нека този романтичен нюанс на Алеята на чинарите да остане в сърцата на нашите гости и на нашите съграждани."

Церемонията завърши с традиционното рязане на лентата от кмета на Общината и председателя на Общинския съвет.

Пешеходната зона на ул. „Република“ в участъка от кръстовището с ул. „Любен Каравелов“ до кръстовището с ул. „Д-р Константин Пенев“ е с дължина около 510 м.

Подменен е съществуващият водопровод и всички сградни водопроводни отклонения, монтирани са надземни пожарни хидранти и спирателни кранове на отклоненията на водопровода с водопроводите по съседни улици. Изградена е нова пътна конструкция, направена е дренажна система под пътната основа за отвеждането на водата извън пътната конструкция. Пътното платно е изградено изцяло с паважна настилка и обособено като пешеходна зона, велоалеята е изместена в срещуположната част на платното спрямо съществуващото ѝ положение и изградена също от паважна настилка. Обновени се тротоарите и зелените площи, изградени са нови дъждоприемни оттоци, подменени са капаците на съществуващи ревизионни и дъждоприемни шахти, поставена е нова вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка.

Стойността на строителството е 749 900,29 лв. без ДДС, като финансирането е осигурено с Постановление на Министерския съвет от 2020 г.

ОБЩИНА ВЪРШЕЦ ОРГАНИЗИРА КАМПАНИЯ ЗА РАЗДЕЛНО СЪБИРАНЕ НА ИЗЛЯЗЛО ОТ УПОТРЕБА ЕЛЕКТРИЧЕСКО И ЕЛЕКТРОННО ОБОРУДВАНЕ В ПЕРИОДА от 15.08.2022 г. до 23.09.2022 г.

Община Вършец информира всички жители, които имат непотребни готварски и микровълнови печки, ютии, бойлери, перални, телевизори и/или друго електрическо и електронно оборудване, че могат да ги предадат за рециклиране. Инициативата стартира на 15.08.2022 г. /понеделник/ и ще продължи до 23.09.2022 г. /петък/. Отпадъците ще се предават всеки делничен ден от 8:30 до 17:00 ч. в Общински детски комплекс /ОДК/ на адрес: гр. Вършец, ул. „Република“ № 108 /вход от улица „Харалампи Генчев“. За гражаните, които нямат възможност да предадат стари и непотребни електроуреди на посочения адрес, община Вършец организира безплатно извозване от домовете след предварително обаждане на тел.: 0878152246. Кампанията е във връзка с реализиране на дейностите през 2022 г. по Програма за управление на отпадъците на Община Вършец за периода 2021-2028 г. Извозването на предаденото на община Вършец негодно за употреба електрическо и електронно оборудване ще се осъществи на 26.09.2022 г. от организациите по оползотворяване „Екобултех“ АД и „Надин Холд“ ЕООД, съгласно договор за сътрудничество.
При допълнителни въпроси, моля свържете се с нас на тел. 09527/22-22 или 0878152246.
След приключване на кампанията Община Вършец ще обяви събраното количество излязло от употреба оборудване. Крайните резултати от дейността ни са намаляване на количеството депонирани отпадъци, пестене на суровини и ресурси за осигуряване на чиста околна среда за нас и нашите деца.
Нека бъдем отговорни!Заповед №РД-01-384/09.08.2022г. на Министъра на здравеопазването

На основание чл. 63, ал. 10 и 14 и чл. 63в от Закона за здравето, чл. 73 от Административнопроцесуалния кодекс, и в съответствие с Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, приет с Решение № 474 на Министерския съвет от 14.07.2022 г. и предложение от Главния държавен здравен инспектор

Н А Р Е Ж Д А М:

I. Въвеждам временни противоепидемични мерки на територията на Република България, считано от 11.08.2022 г. до 18.08.2022 г., както следва:
1. Всички лица, когато се намират в лечебни заведения, аптеки, оптики, специализирани институции за предоставяне на социални услуги и в социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, в транспортни средства на градския транспорт (релсови превозни средства, тролейбуси и автобуси) и прилежащите им спирки и станции на закрито са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба, която се използва съгласно препоръките в Приложение № 1. Изключение от изискването за носене на защитна маска за лице се допуска за деца до 6 - годишна възраст.
2. Всички лица, които не са от едно семейство/домакинство, когато се намират на открити обществени места, на които има струпване на хора да спазват физическа дистанция от 1,5 м.

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС ОТ КМЕТА НА ОБЩИНА ВЪРШЕЦ ПО СЛУЧАЙ ПРАЗНИКА НА КУРОРТА МИНЕРАЛНАТА ВОДА И БАЛКАНА ВЪРШЕЦ 2022

Скъпи жители на община Вършец, уважаеми гости от близо и далеч,

Днес отново празнуваме, обединили обичта си към Вършец и вярата си, че всеки ден можем да съзидаваме за неговото по-добро настояще и бъдеще.

Щастлив съм, че за порена година заедно отбелязваме Празника на курорта, минералната вода и Балкана. Щастлив съм, че благодарение на общите ни усилия, продължаваме да имаме вяра и сили да мечтаем и да сбъдваме мечтите си за развитие на общината, която така щедро е надарена с хубост и блага.

Вършец и общината заслужават добри дни и единствено от нас самите зависи това да се случва. Трудностите и тази година не ни подминаха. Природните стихии също ни напомниха за силата си. Тревогите от случващото се извън България също слагат сянка на деня ни. Не се съмнявам и за миг, обаче, че можем, както до сега, да градим, да развиваме нашия любим Вършец и селата на общината. Всеки от вас носи в сърцето си обичта към родния край и близките хора. Ежедневно, в контактите си с вас, се убеждавам, че всеки се опитва да преживее с достойнство тежките моменти. Ето защо вярвам, че успехът е възможен. А той се състои в това да надграждаме постигнатото, де се подкрепяме в общите дела, да пазим вече направеното и да се радваме на успехите си. Защото ако винаги виждаме само лошото, само в тъмни краски, губим голяма част от богатството на живота.

За това ви пожелавам усмихнати и светли дни, обич и повече вяра. За нашата обща кауза – Вършец и селищата на общината – да бъдем добри стопани на това, което имаме. Да бъдем грижовни, обичливи и отговорни, така, както го правим в собствените си семейства.

Със огромна признателност се обръщам към всички служители на Общинска администрация – Вършец и към Общински съвет – Вършец, благодарение на които реализираме идеите си.

Честит Празник на курорта, минералната вода и Балкана! На многая лета!

Инж. Иван Лазаров,
Кмет на Община ВършецДЕТСКА РИСУНКА НА АСФАЛТ „ЛЯТО ВЪВ ВЪРШЕЦ“

По повод "Празника на курорта, минералната вода и Балкана - Вършец 2022 г." се проведе рисунка на асфалта на тема „Лято във Вършец“.

Повече от 70 деца от различни възрасти показаха Вършец видян през детските очи на алеята пред сградата на ОбА Вършец.

Цветовете и багрите на творенията грабнаха вниманието на публиката.

Всички участници бяха наградени с лакомства и материали за рисуване от Община Вършец.


ИЗВЪНРЕДНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ

Извънредно заседание на Общински съвет – Вършец се проведе на 04 август 2022 г. в Заседателната зала на Общинска администрация Вършец.

На заседанието присъстваха 9 общински съветници, а дневният ред бе само от една точка, с която Общински съвет – Вършец разреши изработване на проект за частично изменение на подробен устройствен план – план-схема за техническата инфраструктура - комуникационна план-схема, отнасяща се за изграждане на улица „Цар Симеон“, от осова точка 12 до осова точка 17 в гр. Вършец.


ПЕТИ КОНКУРС "НАГРАДА ЛЪЧЕЗАР СТАНЧЕВ ЗА СОНЕТ - ПЕСЕН 2022"

Поети от цялата страна и чужбина взеха участие в Всебългарски V-ти конкурс „Награда Лъчезар Станчев за сонет – песен 2022“ от Община Вършец. Конкурсът се организира от община Вършец и е подкрепен от „Фондация Лъчезар Станчев за поезия“ – съорганизатор, Национален литературен музей, Алманах „Огоста“, БНР „Радио Видин“, Регионална библиотека „Гео Милев“ – Монтана и Вестник „Вършец“.

Крайният срок за изпращане на сонетите бе 17 юли 2022г. Творбите от тазгодишното издание са 91 и са оценени от жури в състав: председател Кристин Димитрова, членове Атанас Капралов и Проф. дфн Румяна Л. Станчева. При избора на творби за награда, журито се е ръководило от принципа за висока художествена стойност на текста, както и от степента за формално съответствие на формата „сонет“, съчетана с безспорна стихотворна култура на авторите. Оценяването на произведенията е напълно анонимно. Награждаването се проведе на 4 август 2022г. от 11:30ч. пред НЧ „Христо Ботев – 1900г.“ като част от „Празника на курорта, минералната вода и Балкана Вършец 2022“.

Първа награда с грамота, парична сума 300 лева и книги спечели НЕЛИ СТАНЕВА със сонета „Втори емигрантски сонет“. Втора награда с грамота, парична сума 100 лева и книги получава ВАЛЕРИ СТАНКОВ за произведението „Безсмислен сонет“. Отличия с грамоти и книги получават МИЛЧО ПЕТРОВ с „Влакът към детството“ и ЦВЕТЕЛИНА МАРИНОВА със „Сонет за любовта“. Осемнадесет подбрани произведения от всички изпратени сонета, участвали в конкурса, са включени в малък сборник „Лъчезарни сонети 2022“, издаден от фондация „Лъчезар Станчев за поезия“.


ИЗЛОЖБАТА „БЪЛГАРИЙО, АЗ ВСИЧКО ТЕБЕ ДАДОХ…“ НА НАЦИОНАЛНИЯ ЛИТЕРАТУРЕН МУЗЕЙ ГОСТУВА ВЪВ ВЪРШЕЦ

На 3 август във фоайето на НЧ „Христо Ботев 1900“ кметът на община Вършец инж. Иван Лазаров откри тематичната изложба на Националния литературен музей под надслов „Българийо, аз всичко тебе дадох…“. Тя е посветена на живота и делото на Патриарха на българската литература Иван Вазов, а експозицията е създадена през 2020 година по повод честването на кръглата 170-та годишнина от рождението на Вазов.

Деца от начален курс на СУ "Иван Вазов" - гр. Вършец рецитираха емблематичните стихотворения от Иван Вазов "Аз съм българче", "Де е България", "Език свещен на моите деди" и др.

Изложбата съдържа 20 документални пана, които проследяват основни моменти от житейската и творческа биография на Иван Вазов. Специално място в изложбата е отделено на семейството на поета – майката Съба Вазова, братята – ген. Владимир Вазов, ген. Георги Вазов и д-р Борис Вазов. Проследен е животът на Иван Вазов като емигрант в Румъния; престоят в Свищов, Русе, Берковица; годините, които Вазов прекарва и твори в Пловдив; изгнаничеството в Одеса и появата на първия български роман „Под игото“; установяването му в София.

В изложбата са представени заснети ценни експонати от къщата музей „Иван Вазов“ – София, знак за безпределната обич и признателност на целия български народ към Иван Вазов – Сребърната лира с венец, дар от Юбилейния комитет, орденът „Св. Св. Кирил и Методий“, Царският указ, с който Вазов е обявен за Народен поет, поздравителни адреси и др.

Снимки, ръкописи, кореспонденция, спомени от роднини и съвременници допълват визуалния разказ за забележителната литературна дейност на Патриарха на българската литература и участието му в обществения и политически живот в следосвобожденска България. Акцент в изложбата са творческите срещи, приятелства и съвместна работа на писателя с големите български общественици – Константин Величков, Иван Евстратиев Гешов, проф. Иван Д. Шишманов.

"Мисля, че всеки от нас ще открие в тази изложба за себе си частица от личността на Вазов и частица от любовта му към България", каза при откриването на изложбата директорът на Националния литературен музей Атанас Капралов.

Изложбата е осъществена благодарение на финансовата подкрепа на Министерството на културата на Република България и ще може да бъде разгледана до 30 август 2022 г.


СЪСТЕЗАНИЕ С ВЕЛОСИПЕДИ ЗА ДЕЦА

В дните на Празника на курорта, минералната вода и Балкана - Вършец 2022 г., общината зарадва най-малките жители и гости на Вършец с организиране на състезание за деца по майсторско управление на велосипеди.

Атрактивната надпревара се проведе в „Слънчевата градина“ на курортния град, като на стартовата линия се събраха 32 участници, разделени по пол и възраст в 4 групи.

Съдийската колегия включваше служители от Общинската администрация: председател - Георги Аврамов, главен съдия - Даниела Лилова, главен времеизмерител – Анна Тачкова.

Освен бързината, се отчиташе и майсторството на малките велосипедисти, чрез преодоляването на различни препятствия и слаломи по трасето. Изпитанията бяха 6 на брой.

Победители в различните категории станаха:

Момичета от 5 до 10 години на първо място се класира Анастасия Георгиева, на второ място Таня Иванова и на трето място Божидара Маджарова.

При момчета от 5 до 10 години на първо място се класира Андреас Георгиев, на второ място Симеон Тодоров и на трето място Румен Видолов.

При девойките от 11 до 15 години първа бе Вилияна Димитрова. А при юноши от 11 до 15 години на първо място се класира Георги Петков, втори място Денислав Йорданов и на третото място Стефан Найденов.

На всички участници в състезанието бяха раздадени минерална вода и кроасан. Класиралите се на първите три места в двете възрастови групи момичета и момчета, получиха грамоти и предметни награди, осигурени от Община Вършец.


© 2022 ОБЩИНА ВЪРШЕЦ