Официален сайт на община Вършец

"БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ДИАБЕТ" ИНИЦИИРА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА ДИАГНОСТИКА И ПРЕВЕНЦИЯ НА ОЧНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ

Българска асоциация „Диабет“ и Байер България инициират информационна кампания за диагностика и превенция на очните заболявания за хора с диабет под надслов „ЗРЕНИЕТО Е ВСИЧКО! ПРЕГЛЕДАЙ СЕ!“.

Кампанията се организира за трета поредна година и има за цел да информира за най-разпространените очни заболявания, свързани с диабета и ключовото значение на профилактиката, грижата за очите и ранната диагностика.

На място хората, диагностицирани с диабет, ще имат възможност да присъстват на информационна сесия с лекар специалист, както и да преминат през безплатен очен преглед след предварително записване на час.

За община Вършец информационната среща ще се проведе на 9 юни 2023 г. (петък), от 10:30 ч. в залата на пенсионерския клуб във Вършец, намиращ се на на ул. „Хр. Ботев“ № 42 (срещу автогарата).

Водещ ще бъде офталмологът д-р Кирил Събчев. По време на срещата ще бъде предоставена информация за най-честите очни заболявания при хора с диабет, какви са симптомите им, колко често се препоръчва профилактика на очите. Д-р Събчев ще отговаря на въпроси на присъстващи и ще предоставя информация за безплатните очни прегледи, които ще се повреждат от него в град Монтана, след записване по време на информационната среща и до изчерпване на часовете.

Информационните сесии и профилактичните прегледи са безплатни, до запълване на капацитета.

 

ПРОГРАМА ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ 2014-2020 СЪФИНАНСИРАНА ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЧРЕЗ ЕВРОПЕЙСКИЯ ЗЕМЕДЕЛСКИ ФОНД ЗА РАЗВИТИЕ НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ ЕВРОПА ИНВЕСТИРА В СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ

АНКЕТНО ПРОУЧВАНЕОбщините Борован, Враца и Вършец са в процес на създаване на местна инициативна група, която ще обхваща територията на община Борован, община Вършец и 22 населени места от община Враца (с. Баница, с. Бели извор, с. Веслец, с. Вировско, с. Власатица, с. Върбица, с. Голямо Пещене, с. Горно Пещене, с. Девене, с. Згориград, с. Костелево, с. Лиляче, с. Лютаджик, с. Мало Пещене, с. Мраморен, с. Нефела, с. Оходен, с. Паволче, с. Тишевица, с. Три кладенци, с. Челопек, с. Чирен).
За тази територия ще бъде изготвена Стратегия за водено от общностите местно развитие (СВОМР) за периода 2023 - 2027 г.
Настоящето анкетно проучване се провежда с цел идентифициране на проблемите и потребностите на територията, набирайки информация от широк кръг местни заинтересовани страни.
Ще Ви бъдем благодарни, ако отделите няколко минути за попълване на настоящата анкетна карта в срок до 10.06.2023 г.
Линк към анкетата: КЛИКНЕТЕ ТУК

СЪОБЩЕНИЕ ПО ЧЛ. 62А, АЛ. 1 ОТ ЗАКОНА ЗА ВОДИТЕ ИЗХ. № РР-04-11(3) ОТ 23.05.2023 Г.

Вижте пълния текста на съобщение по чл. 62а, ал. 1 от закона за водите изх. № рр-04-11(3) от 23.05.2023 г. на Басейнова дирекция "Дунавски район", гр. Плевен за откриване на процедура за издаване на разрешително за ползване на повърхностен воден обект.

ВСЕБЪЛГАРСКИ VI КОНКУРС „НАГРАДА ЛЪЧЕЗАР СТАНЧЕВ ЗА СОНЕТ – ПЕСЕН, ВЪРШЕЦ 2023“ ОТ ОБЩИНА КУРОРТ ВЪРШЕЦ

За участие и съгласие за публикуване чрез псевдоним или лично, изпратете до 16-ти юли 2023 към е-поща Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. файл (.doc) съдържащ един непубликуван сонет в 14 стиха. Журито оценява анонимно. Сайт: „Бивалица“.

Жури на Конкурса: Атанас Капралов - председател, Магдалена Маркова – основател на ЛК „Касталия“ и проф. Румяна Л. Станчева.

Награди: Първа награда – 300 лв., Втора награда 100 лв., две Отличия и Публикация в сборник „Лъчезарни сонети 2023“ на 15 творби, избрани от ФЛСП.

Конкурсът е подкрепен от „Фондация Лъчезар Станчев за поезия“ – съорганизатор, Национален литературен музей, БНР „Радио Видин“, Алманах „Огоста“, Регионална библиотека „Гео Милев“ – Монтана и Вестник „Вършец“.

Награждаване от кмета на Община Вършец на 3 август 2023 г., четвъртък, 11:30 ч.

Площада пред Народно Читалище „Христо Ботев – 1900 гр. Вършец”.

Заповед № 181/10.05. 2023 г.

Забранява се:

  • Пашата на селскостопански животни в земеделски имоти ливади, пасища и мери,ниви, и трайни насаждения, частна и общинска собственост в землищата на община Вършец, с цел имотите да достигнат пълна продуктивност и стопаните им да ги окосят безпрепятствено.
  • Свободното пускане на селскостопански и домашни животни без пастир в земеделските земи.
  • За ниви, ливади,  пасища и мери срокът на забраната е от 10.05.2023 г. до 31.07.2023 г., а за трайните насаждения целогодишно.

На недобросъвесните собственици и пастири ще бъдат налагани глоби.

Прочетете пълния текст на заповедта.

 

Информационна среща на тема „Директни плащания 2023 г.“

На 12.05.2023 . г. /петък/ от 10.00 ч. в Заседателната зала на Общинска администрация – Вършец ще се проведе информационна среща на тема „Директни плащания 2023 г.“

На срещата ще бъдат представени националните стандарти за поддържане на земята в добро земеделско и екологично състояние, законно установените изисквания за управление, екосхемите и интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието за периода 2023 -2028 г.

В срещата участие ще вземат представители на ДФЗ – Монтана и Служба „Съвети по земеделието“.

ОГРАНИЧИТЕЛНИ МЕРКИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ

Ограничителните мерки са инструмент, който има за цел да доведе до промяна и/или да ограничи дейности или политики, като например нарушаване на международното право, правата на човека или политики, които не зачитат правовата държава и демократичните принципи. Ограничителните мерки са превантивен и ненаказателен инструмент в рамките на външната политика и действат като своевременен отговор на негативни политически промени и развития, като едновременно с това се изпраща силно политическо послание.

Мерки като оръжейно ембарго, ограничения върху вноса и износа, финансови ограничения (замразяване на активи, забрана за операции с парични средства и икономически ресурси), както и ограничения за достъп (забрани за визи или забрани за пътувания на конкретни лица, както и тяхното транзитно преминаване през територията на съответната държава) са някои от най-често използваните ограничителни мерки за постигане на целите на външната политика.

 

© ОБЩИНА ВЪРШЕЦ (2021 - 2023)

ч.